XARXES DE COMUNICACIONS
Una xarxa de comunicacions és un conjunt de dispositius interconnectats que poden intercanviar informació.
Aquesta interconnexió es pot realitzar mitjançant tecnologies cablejades (Wired: Ethernet, USB …), o sense fils (Wireless).
Hi ha moltes tecnologies de connectivitat IoT. Les principals diferències entre elles són l’abast i la velocitat de transferència de dades, que repercuteix en el seu consum d’energia. Escollir una o altre depén bàsicament de les nostres necessitats.
Quant als tipus de xarxes, segons la seva cobertura ...
WIFI
Tècnicament WiFi (Wireless Fidelity) no és més que una tecnologia que utilitza ones electromagnètiques per connectar sense fils diversos dispositius propers entre ells (estacions) a través d'un punt d'accés (AP, Access Point), constituint una LAN (xarxa local). El seu abast és d'uns 100 m.
L’AP és el que estableix els paràmetres de funcionament de la xarxa WiFi, centralitza i gestiona totes les comunicacions entre els dispositius, però per si sol no proporciona accés a Internet. Aquesta funció la fa el router (enrutador).
En entorns domèstics s’utilitzen els routers ADSL(ADSL: Asymmetric Digital Subscriber Line 👀 👁). Aquests aparells proporcionen accés a Internet a una LAN a través de una línia telefónica.
MODES DE TREBALL WIFI DE L'ESP32
Si fem treballar l'ESP32 com a estació WiFi, es connectarà a la xarxa a través del router, que li donarà (o no) accés a Internet. Aquest és el mode en que el farem treballar en els nostres projectes IoT.
Si el fem treballar com a punt d'accés, l'ESP32 crearà la seva pròpia xarxa WiFi, a la que es podran connectar els dipositius propers.
També podem fer treballar l'ESP32 en mode combinat (AP + STA): el dispositiu actuarà com a punt d'accés i a l'hora estarà connectat a una atra xarxa com a estació.